Heidelberg’s Packaging Day 2017

 

 

Ή ταν τον περασμένο Νοέμβριο και συγκεκριμένα στις 8-9 Νοεμβρίου όπου προσκεκλημένος της Heidelberg παρακολούθησα τις εκδηλώσεις «Ημέρες Συσκευασίας της Heidelberg» στις οποίες αποκαλύφθηκαν ενδιαφέρουσες ιδέες για το μέλλον της συσκευασίας αλλά και της εταιρείας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Print Media Center (PMC) στο Wiesloch-Walldorf της Γερμανίας, όπου 300 πελάτες και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν όλο τον εξοπλισμό συσκευασίας σε πλήρη δράση και ξεναγήθηκαν στο τεράστιο εργοστάσιο – ψυχή της Heidelberg.

Την εκδήλωση άνοιξε, ο κος Rainer Hundsdorfer, Διευθύνων Σύμβουλος της Heidelberger Druckmaschinen, εξηγώντας ότι η Heidelberg προσφέρει προϊόντα για προϊόντα πτυσσόμενων χαρτοκιβωτίων, συμπεριλαμβανομένων μηχανημάτων, αναλωσίμων και υπηρεσιών, σε μια αγορά πολύ σημαντική για την εταιρεία. «Στον τομέα του πτυσσόμενου χαρτοκιβωτίου κατέχουμε ηγετική θέση» δήλωσε ο κος Hundsdorfer, και για τα επόμενα 5 χρόνια προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης +3% ανά έτος. Κανένας άλλος προμηθευτής δεν πουλάει περισσότερο από εμάς, τόνισε, στον τομέα της συσκευασίας. Στρατηγική μας είναι να προηγούμαστε και αυτές τις ημέρες θα σας παρουσιάσουμε λύσεις για να δώσουμε ώθηση στον τομέα συσκευασίας. Ο κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες είναι, η ενοποίηση της αγοράς, οι απαιτήσεις για προϊόντα υψηλότερης ποιότητας, η ανάγκη να πληρούνται νομικές απαιτήσεις και τέλος η ανταγωνιστική κατάσταση στην παγκόσμια αγορά. Η τεχνολογία, είπε, πρέπει να οδηγήσει στην επιχειρησιακή αριστεία ή την καινοτομία, «ή καλύτερα και στα δυο» συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας ο Stephan Plenz, διοργάνωσε μια συνάντηση με θέμα «Η ώθηση του μέλλοντος της συσκευασίας» διερευνώντας το μέλλον της συσκευασίας και το ρόλο που θα διαδραματίσει η Heidelberg στον τομέα της καινοτομίας και το πως θα διαμορφώσει και καθορίσει τη βιομηχανία της συσκευασίας. Ο Stephan Plenz, επεσήμανε τις τάσεις που επηρεάζουν τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των μικρών τιράζ, της λειτουργικότητας της εκτύπωσης, του κόστους, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και απαιτήσεις, της συνεχιζόμενης παγκοσμιοποίησης, την αύξηση της αυτοματοποίησης και της ανέπαφης εργασίας. Η αειφόρος ανάπτυξη θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον και κάθε συσκευασία που δεν θα είναι «πράσινη» δεν θα πετύχει στο μέλλον. Η αυτοματοποίηση είναι επίσης καθοριστική, δήλωσε ο Plenz, αλλά δεν είναι μόνο για την εκτέλεση των εργασιών γρηγορότερα, αλλά αφορά την αυτοματοποίηση της παραγωγής και την προετοιμασία για το επόμενο βήμα της παραγωγικής διαδικασίας ώστε να οδηγήσει στον εξορθολογισμό της ροής εργασιών. Ένας από τους τρόπους για να βοηθήσετε στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας εκτύπωσης είναι να υιοθετήσετε λογισμικό ροής εργασιών όπως τα Princect της Heidelberg, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα ολιστικής προσέγγισης για την ενσωμάτωση όλων των σταδίων μιας παραγωγικής διαδικασίας σε μια ροή εργασίας. Τόνισε, επίσης, την τεχνολογία εκτύπωσης “Push to stop” της Heidelberg, η οποία βελτιώνει την αυτοματοποίηση και το λειτουργικό της χωρίς παρέμβαση του χειριστή. Παγκοσμίως έχουν εγκατασταθεί περισσότερα από 300 μηχανήματα με τεχνολογία “Push to stop” συμπληρώνοντας, ότι η εταιρεία Acket, με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας αύξησε την παραγωγικότητά της κατά 20% σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες. Αν και η εξασφάλιση μιας βελτιωμένης ροής εργασιών καθώς και η αύξηση της αυτοματοποίησης είναι 2 κλειδιά για την επιτυχία, σύμφωνα με τον Plenz, η ενσωμάτωση της ψηφιακής εκτύπωσης σε μια επιχειρηματική στρατηγική πρόκειται να είναι το μέλλον της βιομηχανίας της συσκευασίας. Για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιακές λύσεις, η Heidelberg διαθέτει μια σειρά μηχανημάτων ψηφιακής εκτύπωσης, το Omnifire, το Versafire, το Labelfire, και το νέο Primefire 106.

Σημαντικό για την Heidelberg είναι να εστιάσει στις ψηφιακές λύσεις, όπως ο Primefire 106, έναν υβριδικό εκτυπωτή inkjet/offset για την αγορά του πτυσσόμενου κουτιού.

Σύμφωνα λοιπόν, με τον κο Stephan Plenz, μέλος της ομάδας για τις ψηφιακές τεχνολογίες, το σύνολο της παραγωγής των μηχανημάτων Primefire 106 έχει ήδη προκρατηθεί και προβλέπεται να αυξηθεί η παραγωγή ώστε να ανταποκριθούμε στην ζήτηση της αγοράς. Δεν περιμέναμε αυτή την αυξανομένη ζήτηση, τόνισε ο Stephan Plenz, και αποφασίστηκε αύξηση της παραγωγής κατά 50%, διατηρώντας παράλληλα το υψηλό επίπεδο ποιότητας όπως είναι τώρα.

Η τεχνολογία Primefire 106 αλλάζει το παιχνίδι

Το Primefire 106, είναι ιδανικό για παραγωγούς:

  Folding Carton Converters: μπορούν να ωφεληθούν σε μικρά τιραζ και για εργασίες που απαιτούνται γρήγορες αλλαγές 

  Pharma Converters: επιτρέπει στους παραγωγούς να τηρούν τους κανονισμούς ανιχνευσιμότητας και παραποίησης

 Ημερολόγια, Αφίσες Κάρτες: επιτρέπει στους παραγωγούς να εξατομικεύουν τα προϊόντα, να μειώσουν το απόθεμα και το κόστος

 Εκδοτικοί οίκοι: για την κάλυψη βιβλίων μικρών τιραζ, να μειώσουν το απόθεμα και να προσωποποιήσουν αντικείμενα

Το Primefire 106 βασίζεται στην πλατφόρμα Speedmaster XL 106 και μπορεί να παράγει το 95% των χρωμάτων Pantone. Επιπλέον, επιτρέπει τη βιομηχανική εκτύπωση μελανιού έως και 75Χ106 cm, με τον έλεγχο περισσότερων από 12 δισεκατομμυρίων σταγόνων ανά φύλλο.

Μια άλλη πτυχή της παραγωγικής διαδικασίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η επικοινωνία, ανάφερε ο Plenz, η οποία μπορεί να λυθεί με την Smart Collaboration της Heidelberg, ένα κανάλι επικοινωνίας βασισμένο στο cloud.

 

Multi Packaging Solutions (MPS)

Η δημιουργία του μέλλοντος σημαίνει κατανόηση του παρελθόντος και λήψη των σωστών αποφάσεων.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την εταιρεία Multi Packaging Solutions (MPS), η οποία πρώτη στον κόσμο εγκατέστησε μια μηχανή Primefire 106. H Multi Packaging Solutions (MPS) αποτελεί μέλος του αμερικάνικου πολυεθνικού ομίλου WestRock που ειδικεύεται στη συσκευασία, με 300 εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, 45.000 εργαζόμενους και ένα κύκλο εργασιών ύψους 15,2 δις δολάρια. Η MPS ειδικεύεται σε συσκευασίες από χαρτόνι υψηλής ποιότητας, ειδικά για τους τομείς καλλυντικών, φροντίδας και σωματικής υγιεινής. Εκπρόσωποι της MPS, δήλωσαν ότι η Primefire 106, χρησιμοποιείται σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές, αλλά ειδικότερα για προσαρμοσμένες συσκευασίες ή σε εκδόσεις, για ειδικές προσφορές και για δοκιμές για την κυκλοφορία νέων προϊόντων. Κάθε χρόνο στη γερμανική αγορά κυκλοφορούν περισσότερα από 200 νέα αρώματα και αυτό μόνο φέρνει στην Primefire 106 ένα σημαντικό μέρος εργασιών που θα ήταν δαπανηρό να επιτευχθεί με τις παραδοσιακές τεχνολογίες. Με αυτή τη μηχανή καταφέραμε να εισέλθουμε στην αλυσίδα αξίας των πελατών μας. Με την Primefire δεν είμαστε πλεον απλοί προμηθευτές αλλά έχουμε γίνει ένας σημαντικός κρίκος στη στρατηγική marketing των πελατών μας. Η Primefire είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του «πότε, που και πως» οι πελάτες μας μπορούν να πουλήσουν στους πελάτες τους.

Το 90% των μηχανημάτων που εγκαθίστανται έχουν προορισμό την κυτιοποιία, το δε 20% αυτών δραστηριοποιούνται στην φαρμακοβιομηχανία. 

Ο κος Schinizer, εκπρόσωπος της MPS, μας επισήμανε τις δυνατότητες έξυπνων συσκευασιών. «Τα προϊόντα είναι ένα κοινωνικό δίκτυο» είπε, οι γραμμωτοί κώδικες μπορούν να μας μεταφέρουν σε ένα διαφορετικό επίπεδο νοημοσύνης που μπορεί να συνδέσει τους ιδιοκτήτες σημάτων με τους καταναλωτές και να τους ενθαρρύνει να εμπλακούν με τα προϊόντα σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Οι ιδιοκτήτες εμπορικών σημάτων μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συλλέγονται από έξυπνες συσκευασίες για να κατανοήσουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των καταναλωτών με το προϊόν.

«Τα πτυσσόμενα χαρτοκιβώτια μπορούν να αποτελέσουν τη γέφυρα μεταξύ των ιδιοκτητών και των καταναλωτών», ανέφερε.

Η πρόταση και η παροχή νέων και πρωτοποριακών λύσεων συσκευασίας είναι ένας τρόπος για τους εκτυπωτές κουτιών να προσθέτουν αξία στις προσφορές τους και τελικά να προσελκύουν νέους πελάτες. Ο Schnizer υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με τους πελάτες για την εμφάνιση νέων συσκευασιών που ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό.

«Δεν πρόκειται για την επανάληψη όσων υπάρχουν ήδη», είπε, «πρόκειται για την ανάπτυξη νέων προϊόντων».

Το ενδιαφέρον ταξίδι συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα με επίσκεψη στην εταιρεία Acket στην Ολλανδία και στην Smart Packaging Solutions στο Βέλγιο, όπου παρακολουθήσαμε σε δράση τις εγκαταστημένες μηχανές της Heidelberg.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία Heidelberg στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τον κο Διαμαντή και την κα Καλιβρεττάκη για την οργάνωση του ταξιδιού αλλά και τη δυνατότητα να με συμπεριλάβουν ανάμεσα στη δημοσιογραφική ομάδα η οποία παρακολούθησε από κοντά όλες τις εξελίξεις στην έδρα της Heidelberg. 

Γιώργος Τριανταφύλλου