Παρέμβαση του Προέδρου του ΣΕΒΕ, Δρ, Κυριάλου Λουφάκη για την σημασία του branding στις εξαγωγές

«Το 2004 η χώρα μας απολάμβανε ένα εξαιρετικό όνομα. Όλοι εμείς που κάναμε δουλειές στο εξωτερικό αντιλαμβανόμασταν πόσες πόρτες άνοιγαν επειδή είμαστε Έλληνες. Ωστόσο, οι εξαγωγές μας δεν αυξήθηκαν γιατί δυστυχώς η προσοχή και η προσπάθειά μας στρέφονταν στην εσωτερική αγορά και όχι στη διεθνή. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες στηρίχτηκε αποκλειστικά στην εσωτερική κατανάλωση.

Η οικονομική κρίση, εκτός από όλες τις δυσάρεστες συνέπειες κατέδειξε ευτυχώς σε όλους ότι το αναπτυξιακό μας μοντέλο, που στηριζόταν αποκλειστικά στην κατανάλωση, δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο. Χρειαζόμαστε και την παραγωγή, αλλιώς δεν πάμε πουθενά. Βέβαια τώρα που το αντιληφθήκαμε, η εικόνα της χώρας διεθνώς έχει φτάσει στο ναδίρ. Ποτέ άλλοτε δεν έχει υπάρξει κατάρρευση εικόνας χώρας τόσο απότομα και μέσα σε μόλις μια δεκαετία, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Ιστορικά συνέβη μόνο το 1922, στην περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής. Από εκεί λοιπόν που ήταν τιμή μας τα προϊόντα μας να έχουν την Ελλάδα ως ονομασία καταγωγής, σήμερα είναι τεράστιο μειονέκτημα για το επιχειρείν και πρέπει διαρκώς να αποδεικνύουμε ότι «δεν είμαστε ελέφαντες».

Η στασιμότητα που δείχνουν τα στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών (χωρίς καύσιμα) το α’ τετράμηνο του 2016 είναι αναμενόμενη. Σαφώς αν δούμε τη συνολικότερη εικόνα, η αξιοπιστία της χώρας μας πλήττεται καθημερινά και συνεχίζει να προβληματίζει συνεργάτες και πελάτες στο εξωτερικό. Ωστόσο υπάρχουν και τα προβλήματα που μόνοι μας δημιουργούμε. Όπως τη μη δυνατότητα τροφοδότησης των πελατών μας on time, επειδή κλείνουν οι αρτηρίες μέσω των οποίων μπορούμε να τους προμηθεύσουμε, όπως οι δρόμοι, οι σιδηρόδρομοι και τώρα πρωτίστως τα λιμάνια. Και εξαγωγές χωρίς μεταφορές δεν γίνονται!

Πιστεύουμε ότι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνουμε ως Πολιτεία, ως χώρα, ως κράτος, είναι να βελτιώσουμε την εικόνα μας. Και αυτό βέβαια πρέπει να γίνει τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων. Ένα ισχυρό country brand μεταφράζεται σε προσέλκυση επενδύσεων, τουριστών, αλλά και σε προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα της χώρας.»

*Απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου του ΣΕΒΕ, στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου Export Summit IV του ΣΕΒΕ, με θέμα “Country and Corporate Branding”. Το Export Summit IV πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου 2016 στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στην Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή άνω των 500 επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων, ανώτατων εκπροσώπων της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας και ακαδημαϊκών.

Περισσότερες  πληροφορίες για το Export Summit θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου στο www.exportsummit.gr, ενώ φωτογραφικό υλικό της φετινής διοργάνωσης μπορείτε να βρείτε εδώ.